In Memoriam Tonnie Reinders

Onlangs hebben wij afscheid moeten nemen van Tonnie Reinders. 

Tonnie was onze bass drummer en voorheen zeer verdienstelijk op de pipes. Als een van de medeoprichters stond hij aan de wieg van onze band. In de afgelopen jaren wist Tonnie door zijn open, spontane en vriendelijke houding telkens de sympathie van velen te winnen.Binnen de band stond hij bekend als 'de kat met 9 levens'. 

Een kat die telkens, als het om zijn gezondheid ging, op slinkse wijze door het oog van de naald wist te kruipen. Hierdoor leefde hij de afgelopen jaren intens; hij wilde niets missen en haalde alles uit het leven omdat hij dondersgoed wist dat een nieuwe morgen geen vanzelfsprekendheid is.

 

'Pluk de dag en beleef het leven', was dan ook zijn levensmotto. 

Het levensmotto dat hij deelde met z'n partner, onze drumster, Diana. 

En met name door haar zorgzaamheid kon Tonnie tot op het laatst blijven doen wat hem gelukkig maakte: muziek maken. Met Batavorum, maar ook met de Freienfelsgroep, met Murrayfield of met wie of waar dan ook....

 

De afgelopen jaren werd hij regelmatig in het ziekenhuis opgenomen. Maar gelukkig kwam hij altijd weer terug om samen met ons te genieten van de Schotse muziek. Altijd.... behalve deze laatste keer. Zijn negen levens waren op. Deze keer kwam hij niet meer op z'n pootjes terecht. 

Hij overleed op 68- jarige leeftijd.

 

Tijdens zijn afscheid in crematorium Waalstede vormden we, samen met vrijwel al z'n muzikale vrienden, bij zijn aankomst een erehaag. En als laatste muzikale groet speelden we zijn favoriete nummers Highland Cathedral en Amazing Grace.

 

Tonnie, this time we had to leave you behind.We missen je enorm! De beat is even uit de band. 

Het is stil zonder jou. Maar samen met Diana zullen wij nog heel lang mooie verhalen over jou blijven vertellen, want die zijn er in overvloed.

 

Tonnie, we verliezen in jou een veelzijdig en trouw lid en een toegewijd en getalenteerd muzikant. Wij wensen Diana, Marlous, Niek, je familie en je vele vrienden heel veel sterkte om dit grote verlies een plek te kunnen geven. Hetgeen ongetwijfeld moeilijk zal zijn.

 

Lieve Tonnie bedankt voor wie je was en wat je voor ons hebt betekend.

 

Quirine Peters.  Voorzitter Batavorum Pipes and Drums.